Hääkutsujen ABC – Ammattilaisen vinkit: Mitä hääkutsuissa tulee olla?

heinä 25, 2023 | Hääkutsut

Mitä hääkutsuissa tulee olla, mitkä tiedot ovat oleelliset tekstissä ja mitä suunnittelussa on hyvä ottaa huomioon. Näihin kysymyksiin törmään usein hääparien keskuudessa. Erityisesti hääinfo tuntuu tuottavan päänvaivaa, kuinka tarkkaan hääpäivää avataan infossa ja ovatko esimerkiksi ajo-ohjeet tarpeelliset. Kukin hääpäivä on erilainen ja vieraiden kannalta oleellinen info vaihtelee jokaisessa kutsussa. Olen kerännyt tähän postaukseen kattavasti neuvoja ja vinkkejä niin kutsujen visuaaliseen ilmeeseen ja kokonaisuuden koostamiseen, kuin vinkkejä tekstin laadintaan. Toivottavasti oheisesta infopaketista on hyötyä kaikille oman kutsutekstin ja tyylin kanssa kamppaileville hääpareille.

PAPERITUOTTEIDEN VISUAALINEN ILME

Yleisilme: Kutsukortti on vieraidenne ensikosketus hääpäiväänne ja hyvä kutsu viestiikin vahvasti tulevan juhlan tyylistä ja luonteesta. Ennen hääkutsujen suunnittelua on hyvä päättää paperituotteiden visuaalinen ilme. Yleensä tässä vaiheessa on jo päätetty häiden värimaailma ja mahdollinen teema/tyylisuunta, näitä pyritään tuomaan esiin hääkutsun ilmeessä niin värien, fonttien, graafisten elementtien ja materiaalien avulla. Hääkutsu voi olla yksinkertaisen elegantti, rennon leikkisä, romanttinen tai muulla tavoin tulevan juhlan ja hääparin näköinen, persoonallinen kortti.

Kutsutekstin tyyli: Fontit ja mahdollinen kuvitus/grafiikka viestii paljon, mutta niiden lisäksi on hyvä kiinnittää huomoita myös siihen millä tavoin kutsuteksti kirjoitetaan. Rentoon juhlaan kutsutekstiin voi olla aavistuksen humoristinen tai sisältää lennokkaita lausahduksi, tyylikkäisiin glamourhäihin sopii paremmin harkitun asiallinen kirjoitusasu.

Häälogo: Jos haaveilette omasta häälogosta tai häämonogrammista, on hyvä aloittaa logon suunnittelu rinnakkain hääkutsun tai save the date -kortin kanssa. Näin saadaan logo istumaan muuhun kokonaisuuteen. Kerran suunniteltua häälogoa voi käyttää esimerkiksi omapostimerkissä, sinetissä, tarroissa, hääjuhlan paperituotteissa, hääauton takalasissa, tienvarsikylteissä, vieraslahjojen etiketeissä tai vaikka juhlapaikan valaistuksessa! Muutamia suunnittelemiani häälogoja täällä.

Runot & Lainaukset: Yhä useammin kutsut suunnitellaan ilman mitään värssyjä. Joskus kuitenkin halutaan lisätä kutsuun runon, tilaisuuteen sopiva lainaus tai vaikkapa kertosä tulevasta häätanssista. Lainauksissa on hyvä mainita alkuperäistekijä.

Valokuvat: Valokuvat tuovat kutsuihin persoonallisuutta ja myös kuvalla voidaan viestiä paljon. Meriteemaisiin häihin hääpari voi kuvauttaa itsensä merenrannalla, maalaistomanttiseen kutsuun sopii valokuvaan vaikkapa latomaisema tai viljapellot. Kuvat sopii erityisesti Save the Date -kortteihin, mutta niitä on käytetty myös kuvittamaan hääkutsuja, joissa ne toimivat kauniisti esimerkiksi taitekortin kansikuvana.

SAVE THE DATE

Save the Date -kortit: Save the Date, suomeksi “varaa päivä” -kortti voidaan lähettää n. 6-12kk ennen hääpäivää ns. ennakkoilmoituksena tulevasta juhlasta. Erityisen suotavaa kortin lähettäminen on silloin, kun häät vietetään ulkomailla, vieraita saapuu pitkän matkan päästä tai häät sijoittuvat suosittuun loma-aikaan/juhlasesonkiin. Save the Date -kortista tulee löytyä hääparin nimet, hääpäivä sekä tarvittaessa hääpaikkakunta. Save the Date -korttia seuraa aina virallinen kutsu ja tästä on hyvä olla kortissa maininta. Suunnittelemiani Save the Date -kortteja täällä.

HÄÄKUTSUT

Hääkutsu: The star of the show! Hääkutsut lähetetään viimeistään 2-4 kk ennen hääpäivää riippuen onko Save the Date -kortit lähetetty. Kaikessa yksinkertaisuudessaan hääkutsusta tulee käydä ilmi pääkohdat, eli päiväämärä ja aika, vihki- ja juhlapaikka sekä hääparin nimet. Kutsussa on hyvä ilmoittaa myös viimeinen ilmoittautumispäivä. Kutsujina voivat olla hääpari itse, mutta mikäli hääparin vanhemmat maksavat häät, ilmoitetaan kutsujiksi hääparin vanhemmat. Yleensä kutsu halutaan pitää tekstin osalta mahdollisimman yksinkertaisena ja kaikki muut lisätiedot lisätään erilliseen hääinfoon. Lahjatoiveiden ilmoittamista kutsussa ei pidetä kohteliaana, vaan niiden maininta tulisi jättää aina hääinfoon. Suunnittelemiani hääkutsuja täällä.

Hääinfo: Hääinfoon kirjoitetaan kaikki häihin liittyvät käytännön asiat, joita ei haluta kutsutekstiin. Hääinfo voi olla yksittäinen kortti tai se voi koostua useammasta pienemmästä, aiheittain kirjoitetusta kortista. Hääinfossa kerrotaan perinteisesti siirtymisistä vihki- ja juhlapaikalle, tarkemmat osoitteet, majoitusvaihtoehdot, lisätiedot ilmoittaumisesta, yhteystiedot, lahjatoiveet, pukukoodi sekä muut ohjeet hääpäivään liittyen. Joskus tarpeen saattaa olla myös konkreettinen kartta ajo-ohjeineen. Pidä info kuitenkin selkeänä ja mieti mitkä tiedot ovat juuri teidän juhlan ja vieraiden kannalta oleellisia.

Sijainnit/kartta: Ilmoita infossa osoitetiedot vihki- ja juhlapaikalle. Vaikka navigointi on nykypäivänä helppoa, harkitse silti pitäisikö infon mukana olla jonkinlainen kartta. Ulkopaikkakuntalaisille karttaan voi merkitä myös muutaman hotellin, hääparin suosikkiravintolan ja -nähtävyydet tai vaikkapa kosintapaikan sijainni. Jos kirkkoon tai juhlapaikkaan on hankala löytää perille, mieti onko tarpeen avata tätä tekstin muodossa. Juhlapaikan sivuilta voi löytyä hyvät ohjeet valmiiksi kirjoitettuna, joita voi hydyntää omassa tekstissä. Suunnittelmiani hääkarttoja löydät täältä.

Vihkiminen ja juhlan kulku: Mikäli koette tarpeelliseksi kertoa tarkemmin vihkimisestä ja hääjuhlasta, voi tässä osiossa kertoa esimerkiksi milloin kirkolle on syytä saapua, heti vihkimisen jälkeen kirkon edustalla napattavasta tai esimerkiksi mahdollisesta yhteiskuljetuksesta juhlapaikalle. Mieti myös, onko tarvetta kertoa omalla autolla liikkuville vähäisistä parkkipaikoista tai sopivasta parkkitilasta lähettyvillä. Mikäli juhlapaikalle siirtymiseen liittyy esimerkiksi lauttamatka, on hyvä ilmoittaa lauttojen lähtöajat meno- ja tulomatkaan. Osa haluaa kertoa infossa myös pienen palan vihkikirkon tai juhlapaikan tarinaa ja historiaa. Koko juhlan ohjelmaa avataan kutsussa hyvin harvoin, mutta halutessanne voitte tietenkin paljastaa hieman etukäteen mitä on luvassa. Muista myös ilmoittaa jos juhlinta tapahtuu vaikkapa ulkosalla ja vieraiden olisi syytä varustaua asianmukaisilla kengillä ja vaatetuksella.

Muistaminen/Lahjatoiveet: Huomioithan, että lahjatoiveita ei tulisi etiketin mukaan mainita kutsussa, vaan ne tulisi aina kertoa erillisessä hääinfossa. Lahjatoiveiden jonkinlainen maininta on kuitenkin suosittua ja säästää vieraat lahjapulmilta. Tavallisesti hääpari tekee lahjalistan joko nettiin tai antaa sen henkilölle joka vastaa ilmoittautumisista. Toinen suosittu tapa on toivoa tavaroiden sijaan rahalahjaa esimerkiksi häämatkaa varten. On kuitenkin hyvä laatia myös pieni lahjalista niitä varten, jotka eivät pidä rahalahjaa sopivana. Mikäli ette halua lahjoja lainkaan, voi vieraita pyytää osoittamaan mahdolliset häälahjat rahalahjoituksina toivomaanne hyväntekeväisyyteen.

Ilmoittautuminen: Usein viimeinen ilmoittautumispäivä mainitaan jo kutsussa, mutta se on hyvä olla mukana myös hääinfossa. Tässä kohdassa pyydetään vieraita myös ilmoittamaan mahdollisista allergioista ja erityisruokavalioista sekä mahdollisesta kuljetustarpeesta. Älä myöskään unohda ilmoittaa yhteystietoja joihin toivotte ilmoittautumisen tapahtuvan. Sähköpostiosoitteen lisäksi ilmoittatumisissa tulisi olla aina mukana myös puhelinnumero. Ilmoittautumisia varten voi myös tehdä erillisen RSVP-kortin.

R.S.V.P. -kortti: Vastauspyyntökortti on perinteinen tapa ottaa ilmoittautumiset vastaan. Ilmoittautuminen merkitään usein kirjaimilla R.S.V.P. eli ranskaksi “repondez s’il vous plait”. Vaihtoehtoisesti voi käyttää suomenkielistä lyhennettä VP., eli “Vastausta pyydetään”. Vastausta kutsuun kannattaa pyytää n. 3-4 viikkoa ennen hääpäivää, jolloin aikaa jää vielä istumajärjestyksen, pöytäkartan ja lopullisen vierasmäärän ilmoittamiseen pitopalvelulle. RSVP-korttissa vieraat voivat merkitä pääsevätkö osallistumaan päiväänne vai ovatko estyneitä saapumaan. Samassa kortissa he voivat ilmoittaa valintansa pääruoaksi sekä mahdolliset ruoka-aineallergiat & erityisruokavaliot. Hauska lisä on pyytää vieraita ilmoittamaan jokin biisi, jonka he haluaisivat kuulla tanssilattialla. Korttiin voi myös jättää tyhjää kirjoitustilaa vieraiden henkilökohtaista viestiä varten. RSVP-korttiin on sisällytettävä postitusosoite (yleensä hääparin) sekä valmiiksi liimattu postimerkki. Mikäli kortti on tarkoitettu lähetettävän kirjekuoressa, tulee valmiiksi täytetty kuori lähettää kutsun mukana.

Matkustaminen: Mikäli hääjuhlaanne kutsutaan vieraita ulkomailta, huomioonottava hääpari antaa infossa myös vinkkejä paikalle saapumiseen. Voitte esimerkiksi laittaa mukaan kartan, johon on merkitty muutama suositeltava lentoreitti tai muut suosittelemanne matkustustavat juhlapaikalle. Ulkomaalaisille vieraille on hyvä myös ilmoittaa hääparin yhteystiedot, joista lisätiedustelu / käytännön apu on tarvittaessa saatavilla. Muista laittaa myös vinkkejä majoittumiseen. Mielestäni on myös harkitsemisen arvoista koostaa pieni lista paikallisista nähtävyyksistä, hyvistä ravintoloista yms. joka voi auttaa vieraita viihtymään ja tuntemaan itsensä tervetulleiksi ja tärkeiksi.

Majoittautuminen: Mikäli vieraita kutsutaan ulkomailta tai ulkopaikkakunnilta, on hyvä sopia paikallisen hotellin kanssa huonekiintiöstä ja ilmoittaa hääinfossa majoituksen hinnat ja viimeinen varauspäivä. Kiintiö on hyvä tehdä mm. jos paikkakunnalla on heikko hotellitarjonta tai tiedät, että ajankohta osuu päällekkäin jonkin suuren tapahtuman kanssa. Jos huonekiintiötä ei tehdä, kannattaa ainakin harkita muutaman hotellivinkin antamista infossa.

Pukukoodi: Tavallisesti jo kutsun tyyli paljastaa tulevan juhlan tunnelman ja antaa vinkin vastaanottajalle pukeutumisesta. Jos pukukoodin mainitseminen on tarpeen, voi sen ilmoittaa joko kutsussa tai hääinfossa. Etiketin mukaisesti pukukoodi merkitään kutsussa tekstinasettelusta riippuen vasempaan alakulmaan tai keskitetysti. Kutsussa ilmoitetaan aina miehen pukeutumiskoodi ja naisen pukeutuminen määräytyy tämän mukaan. (Tumma puku, naisille sopiva asu on vierailupuku, juhla- tai iltapuku. Frakki, naisille sopiva asu on täyspitkä iltapuku. Saketti, käytetään ennen klo 18.00 tapahtuvissa juhlissa. Naisille sopiva asu on leninki, juhlava takki-leninki yhdistelmä tai hienostunut housuasu. Smokki, voidaan käyttää yleensä klo 18 jälkeen alkavissa juhlissa. Smokki tarjoaa juhlatilaisuuksista kaikkein vapaimman valinnan naisille, eli naisen juhla-asu voi olla lyhyt tai pitkä iltapuku. Smokki käy myös naiselle. Arkipuku tai casual, naisille sopiva asu on housut tai hame ja pusero, bleiseri tai neuletakki, mekko tms. siisti asu.) Jos pukukoodia ei mainita, niin vieras voi noudattaa omaa tyyliään huomioiden kuitenkin juhlan arvokkuuden ja tason.

Lapset: Mikäli lapset kutsutaan mukaan juhlaan, ilmoitetaan se kirjekuoressa. Joskus kuitenkin halutaan mainita tästä myös kutsussa. Maininta lisätään hääinfoon esimerkiksi juhlan kulun tai “lisätietoja” -otsikon alla. Ehkä haluatte mainita toiveesta juhlia tällä kertaa vain aikuisten kesken, lapset ovat tervetulleita juhlimaan tai ilmoittaa että olette palkanneet juhlaan lastenhoitajan.

Muut yhteystiedot: Joskus voi olla tarpeen tehdä vielä lista yhteystiedoista, joihin vieraat voivat olla yhteydessä mahdollisten kysymysten tiimoilta.

Kutsujen viimeistely: Askarreltavat kutsut sisältävät usein liimattavia koristeita. Myös painetut kutsut voidaan somistaa harkituilla elementeillä, käytä esimerkiksi romanttiseen kutsuun pitsinauhaa, eleganttiin tyyliin arvokaan näköistä sametti- tai silkkinauhaa ja rustiikkiseen juhlaan luonnonnarua. Useamman kortin kutsusetit voi nivoa yhteen myös painetulla vyötepaperilla. Voit myös kietoa kutsukokonaisuuden silkki- tai kuultopaperiin ja sulkea sen logosta teetetyllä tarralla tai sinetillä.

KIRJEKUORET & KUTSUJEN LÄHETTÄMINEN

Kirjekuori on osa kutsukokonaisuutta. Sen lisäksi, että kuoren koko ja väritys valitaan kutsuun sopien, sisältyy kirjekuoreen ja postittamiseen monta muutakin yksityiskohtaa.

Kutsuttavat: Kirjekuoren päälle merkitään niiden nimet, joita kutsu koskee. Etiketin mukaan on suotavaa kutsua avio- tai avoliitossa asuvien puolisot, kuoreen merkitään ensin naisen nimi. Jos kutsuttu ei ole parisuhteessa, voidaan lähettää avec-kutsu, jolloin seuralaisen saa valita itse. Mikäli haluatte pitää lapsettomat häät, kannattaa tämä ilmaista hääinfossa. Jos kutsu koskee myös laspia, lisätään kuoreen esimerkiksi “perheineen”.

Palautusosoite: Kutsuun lisätään palautusosoite sellaisia tapauksia varten, että kirjettä ei voida toimittaa perille. Hyvä paikka palautusosoitteelle on esimerkiksi kirjekuoren takana läpässä.

Osoitteiden kirjoitus: Osoitteiden merkitseminen kuoreen onnistuu monella tapaa. Mikäli omasta takaa löytyy kaunis, selkeä käsiala, voi kuoret kirjoittaa itse käsin. Siisti lopputulos saadaan aikaan printtaamalla osoitteet suoraan kirjekuoreeen, tämä onnistuu useimmilla kotitulostimilla. Muista käyttää kutsun fonttia, jolloin ilme säilyy yhtenäisenä kautta kaiken paperimateriaalin. Mikäli tulostus ei onnistu kotona, myös painotalot printtaavat omiin kirjekuoriin. Vaihtoehtoisesti osoitteet voi tulostaa tarra-arkeille, jolloin niiden liimaaminen kuoreen onnistuu näppärästi. Voit myös toimittaa kirjekuoret kalligrafille kijroitettavaksi, jolloin kuoriin tulee arvokas ja persoonallinen ilme.

Sisuspaperi: Mikäli ylimääräistä intoa riittää, voi kirjekuoriin lisätä ns. sisuspaperin. Tällöin kirjekuori kannattaa kiinnittää mahdollisimman kevyesti, jotta upea sisältö ei jää vierailta näkemättä.

Sinetti tai sulkijatarra: Vanhanajan sinetti tuo kirjekuoriin arvokkuutta, eikä oman sinetin teettäminenkään ole kovin kallista. Vaihtoehtoisesti voit teettää omasta häälogosta/monogrammista tarroja, joita voi käyttää kirjekuorten sulkemiseen.

Postimerkki: Postimerkki kruunaa kokonaisuuden, kannattaakin kurkata postin sivuilta sen hetkiset postimerkit. Perinteinen häämerkki lienee sormusmerkki, mutta valikoimasta saattaa löytyä paljon muitakin vaihoehtoja, jotka sopivat hääpaikkakuntaan, värimaailmaan, hääkukkiin tai muuten juhlan tunnelmaan. Postin sivuilla on myös mahdollista tilata omapostimerkki esimerkiksi omasta valokuvasta, kutsun grafiikasta tai häälogosta.

Postimaksu: Mikäli hääkutsu koostuu useammasta kortista, ruseteista ym. saattaa korttisetin paino nousta. Punnitse valmis kokonaisuus ja varmista, että postimerkit kattavat lähetyksen toimituskulut, ennen kuin jätät ne postiin.

Lähetys: Älä jätä lähetystä viimetippaan, vieraat tarvitsevat aikaa matkan suunnitteluun ja loman/vapaan järjestämiseen. Suositeltava lähetysaika kutsuille on viimeistään 2 kk ennen hääpäivää, suosittuina loma-ajankohtina mielellään aikaisemmin. Mikäli häät vietetään ulkomailla tai juhlaanne saapuu paljon ulkopaikkakuntalaisille, on hyvä postittaa kutsut mahdollisimman hyvissä ajoin.

Kaikenkaikkiaan kutsujen lähettäminen on tärkeä etappi hääsuunnittelussa ja valmiiden kutsujen tipauttaminen postilaatikkoon jättää varmasti jokaiselle hääparille kutkuttavan tunteen. Ihania hetkiä kutsusuunnitteluun! <3

Lue myös postaukseni Mitä kirjoittaa hääkutsuun, joka sisältää 10 esimerkkitekstiä hääkutsukorttiin.

Haluatko säästää aikaa ja ulkoistaa hääkutsujen suunnittelun? MakeaDesign suunnittelee hääkutsut hääparin toiveiden pohjalta. Katso suunnittelemiani kortteja hääkutsugalleriasta. Kaikki kortit suunnitelmaan kunkin hääparin mieltymykset ja juhlan teema huomioiden.