Hääkutsujen suunnittelu – vältä nämä mokat kun tilaat kutsukortit

marras 10, 2023 | Hääkutsut

Hääkutsujen suunnittelu on monivaiheinen projekti, joka sisältää hääpäivän kannalta tärkeiden tietojen kasaamisen yhteen, tekstin kirjoittamisen ja oikoluvun, kutsukortin visuaalisen ilmeen päättämisen, suunnittelun ja toteutuksen, fonttien ja fonttikoon valitsemiset, kuvituksen suunnittelun ja sijoittelun, paperin valinnan, painatuksen sekä kirjekuorten kirjoittamisen ja postittamisen.

Monesti kaikessa hääsuunnittelun lomassa kutsut jäävät viime tippaan ja niillä alkaakin jo olla kiire. Kiireessä saattaa moni tärkeä yksityiskohta jäädä huomaamatta. Lue alta mitkä asiat useimmiten saattavat unohtua ja varmista, ettet mokaa kutsujen kanssa.

Kauniit hääkutsut netistä
Lindan ja Victorin hääkutsuun haluttiin runsas kuvitus. Koska hääkutsun tekstille jäävä tila oli pieni, laitettiin kortin etupuolelle vain kaikkein tärkein tieto. Loput kutsutekstistä löytyy kortin kääntöpuolelta. Näin vältyttiin liian pieneltä fonttikoolta.

Huomioi nämä ennen hääkutsujen tilaamista

Varmista ennen kutsujen tilaamista seuraavat kymmenen kohtaa välttääksesi tyypilliset kutsumokat.

Tilaa oikea määrä kutsukortteja

Varmista, ettet vahingossa tilaa kortteja vierasmäärän mukaan. Tarvitset kutsukortteja vain sen verran kuin on osoitteita – sekä muutaman ylimääräisen varalle. Monesti hääasiakkaani epähuomiossa arvioivat tarvitsemansa 100 kutsukorttia, kun oikeasti kortteja lähetetään vain 50 talouteen.

Tilaa aina muutama ylimääräinen hääkutsu ja infokortti

Aina kannattaa varautua muutamalla ylimääräisellä kortilla, mikäli useampi vieras estyy saapumasta häihin ja haluatte lähettää lisäkutsuja, olette vahingossa unohtaneet kutsua jonkun tai kutsuja suttaantuu suunnittelun lomassa. Haluatte ehkä säilyttää myös itsellä yhden kappaleen muistona.

Muista kirjoittaa RSVP-ohjeet

Ilman ilmoittautumisohjeita vieraat eivät tiedä mihin mennessä ja mihin yhteystietoihin tulee olla yhteydessä ilmoittautumisten osalta. Tarkista siis ennen tilaamista, että hääkutsun teksti sisältää viimeisen ilmoittautumispäivämäärän sekä yhteystiedot.

Merkitse ilmoittautumisille oikea ajankohta

Muista varata ilmoittautumisiin riittävästi aikaa, jotta vieraat ehtivät suunnitella tarvittavia matkoja, majoitusta ja mahdollista lastenhoitoa. Älä myöskään laita viimeistä ilmoittautumispäivää liian lähelle hääpäivää, jotta ehditte reagoida mahdollisiin vastaamatta jääneisiin kutsuihin, vahvistaa vierasmäärän pitopalvelulle ja laatia istumajärjestyksen.

Matkateemaiset hääkutsut ja infokortti
Jannin ja Sebastianin matkateemaisissa hääkutsuissa tekstiä oli paljon. Hääkutsu toteutettiin avattavaan passin muotoon ja lisäinfo erilliseen infokorttiin.

Lue hääkutsun ja hääinfon tekstit läpi huolella

Tarkista oikeinkirjoitus mielellään parin silmäparin avulla. Pienet virheet saattavat joskus jäädä huomaamatta, joten tekstit kannattaa lukea huolellisesti usempaan otteeseen. Mikään ei harmita enempää, kuin 50 kappaletta juuri painettuja kortteja kirjoitusvirheellä!

Tarkista fontin luettavuus

Tarkista aina fonttikoko tulostamalla suunnitelma tai pyytämällä painettu korttivedos. Fontin tulisi olla selkeästi luettavissa – myös henkilöillä, joilla on hieman heikompi näkö. Mikäli fonttikoko menee liian pieneksi, vähennä tekstimäärää tai muuta kutsukortti kaksipuoliseksi tai avattavaksi kortiksi yksipuolisen sijaan.

Älä sekoita liian montaa fonttia keskenään

Mikäli suunnittelet kutsun itse, vältä sekoittamasta liian montaa erilaista fonttia keskenään. Hyvä ohjesääntö on käyttää maksimissaan kolmea erilaista fonttia kutsussa. Älä koskaan yhdistä kahta tai useampaa kaunofonttia keskenään, sillä se harvoin näyttää hyvältä.

Kauniit hääkutsut netistä ja kutskortin teettäminen
Kiiran ja Mikan hääkutsussa käytettiin kolmea erilaista fonttia, jotka toimivat keskenään upeasti.

Teetä koevedos tai tulosta yksi malli

Suosittelen aina teettämään yhden paperisen koevedoksen ennen koko korttimäärän tilaamista. Vedoksesta näkee viime kädessä, että tekstit toistuvat selkeästi luettavana, värit tarkoituksen mukaisesti ja mahdolliset piirrokset ja valokuvat laadukkaasti.

Varmista, että korttikokoon löytyy sopivia kirjekuoria

Hääkutsun koko ja muoto voi olla pitkä, kapea, neliö, pyöreä – siis mitä tahansa. Mikäli käytät erikoista korttikokoa, on hyvä tarkistaa että sopivia kirjekuoria on helposti saatavilla.

Kirjoita osoitteet selkeästi

Kalligrafialla kirjoitetut kirjekuoret ovat toki kauniita, mutta usein ulkopuolisen silmään epäselvästi luettavat. Postin henkilökunnalla siis voi olla vaikeuksia saada osoitteista selvää ja voi olla, ettei kirjeesi löydä koskaan perille. Kaunis vaihtoehto on printata kirjekuoret kutsun fonteilla tai teettää osoitetarrat. Mikäli haluat kalligrafialla kirjoitetut kuoret, kannattaa harkita tuplakirjekuoria, joissa päällimmäisessä osoitteet ovat selkeästi tekstatut.

Kaipaatko ideoita hääkutsun ja infon toteutukseen? Katso inspiraatiota kutsukortteihin hääkutsugalleriassa tai pyydä tarjous kutsusuunnitteluun.

PS. Pinnaa postaus talteen ja palaa siihen, kun kutsujen suunnittelu on ajankohtainen! 🙂

Hääkutsun suunnittelu
Hääkutsut netistä
Hääkutsu ja hääinfo netistä