Yrityksen visuaalisen ilmeen suunnittelu: Värien symboliikka

heinä 24, 2023 | graafinen suunnittelu, yrityksen visuaalinen ilme

Brändivärien valinta on merkittävä osa visuaalisen ilmeen rakentamista ja yrityksen viestinnän onnistumista. Värit synnyttävät asiakkaissa tunteita ja mielikuvia sekä lähettävät viestejä. Yritysten väripaletteja suunnitellessani huomioin aina yrityksen kohderyhmän, brändin arvot, kilpailijat, käytettävyyden sekä värien symboliikan. Tässä postauksessa keskitytään jälkimmäiseen, värien symboliikkaan ja assosiaatioihin.

Yrityksen brändivärien merkitykset
Avenir Coachingille suunnittelemani brändivärit kuvastavat uskottavuutta, ammattitaitoa, luotettavuutta, mutta myös idearikkautta ja optimistisuutta.

Punainen

+ Voima / Intohimo / Rakkaus / Rohkus / Motivaatio / Energisyys

Varoitus / Uhmakkuus / Viha / Halpa

Punainen väri viittaa usein voimaan, intohimoon, energisyyteen ja rakkauteen. Se voi herättää huomiota ja luoda vahvoja tunnetiloja. Punainen voi olla hyvä valinta yrityksille, jotka haluavat viestiä rohkeutta, dynaamisuutta ja intohimoa. Se voi kuitenkin myös viitata kiireeseen tai vaaratilanteisiin, joten sen käyttöä kannattaa harkita huolellisesti – tai ainakin käyttää maltillisesti.

Sininen

+ Luotettava / Rauhallinen / Turvallinen / Uskottava / Tuottava / Avoin

– Kylmä / Vakava / Tunteeton

Sininen väri liitetään usein luottamukseen, rauhaan ja ammattimaisuuteen. Se on yleisesti hyvä valinta yrityksille, jotka haluavat näyttää luotettavalta ja vakavalta. Erilaiset sinisen sävyt voivat luoda erilaisia tunnelmia, kuten vaalean sininen rauhallisuutta ja tummemmat sinisen sävyt voimaa.

Vihreä

+ Kasvu / Luonnonmukainen / Terveellinen / Rauhoittava / Tasapainoinen

– Kateellisuus / Sairaus / Vaisu

Vihreä väri liittyy luontoon, kasvuun, terveyteen ja kestävyyteen. Se voi viestiä raikkautta, ympäristötietoisuutta ja rauhaa. Vihreä on sopiva valinta yrityksille, jotka toimivat esimerkiksi ekologian, terveyden tai ulkoilun parissa. Vihreä väri voi myös tuoda rauhoittavaa vaikutusta ja viestittää harmoniaa.

Keltainen

+ Ilo / Positiivisuus / Opstimistinen / Idearikas / Älykäs / Luovuus / Energia / Huomiota herättävä

– Vaara / Ahdistus / Tyrkyttävä

Keltainen väri symboloi usein iloa, positiivisuutta, energiaa ja luovuutta. Se voi herättää huomiota ja luoda positiivisia mielikuvia. Keltainen on hyvä valinta yrityksille, jotka haluavat välittää iloista ja energistä tunnelmaa sekä luovalle ja itsevarmalle yritykselle. Keltainen voi myös liittyä aurinkoon ja lämpöön, mikä tuo esiin lämminhenkisyyttä ja ystävällisyyttä.

Oranssi

+ Energinen / Itsevarma / Luova / Nuorekas / Kekseliäs / Lämmin / Sosiaalinen

– Hyökkäävä / Vaara / Impulsiivisuus

Oranssi väri edustaa usein energiaa, innostusta, luovuutta ja nuoruutta. Se voi olla rohkea ja elinvoimainen valinta yrityksille, jotka haluavat erottua ja herättää huomiota. Oranssi voi myös viestiä yhteisöllisyyttä ja sosiaalisuutta.

Violetti

+ Mystiikka / Luova / Hengellinen / Ylellinen / Arvoituksellinen / KUninkaallinen / Viisas

– Pahantuulinen / Ilkeä / Tukahduttava

Violetti väri viittaa usein luovuuteen, mystiikkaan, ylellisyyteen ja arvovaltaan. Se voi herättää mielikuvia eleganssista ja tyylikkyydestä. Violetti on hyvä valinta yrityksille, jotka haluavat välittää innovatiivisuutta ja ylellistä tunnelmaa.

Roosa

+ Romanttinen / Feminiininen / Lempeä / Suloinen / Huolenpito / Hellä / Intiimi / Myötätuntoinen

– Kevytkenkäinen / Epäuskottava

Roosa väri symboloi usein feminiinisyyttä, lempeyttä, romanttisuutta ja huolenpitoa. Se voi luoda pehmeää ja lämpöistä tunnelmaa. Roosa on sopiva valinta esimerkiksi kauneus- ja hyvinvointialan yrityksille, lasten tuotteisiin tai muihin herkkyyttä ja hoivaa välittäviin brändeihin.

Ruskea

+ Luonto / Maanläheinen / Rehellinen / Orgaaninen / Luotettava / Vakaa / Lämpö / Vakavasti otettava

– Raskas / Huumorintajuton / Likainen

Ruskea väri assosioituu usein luontoon, maanläheisyyteen, kestävyyteen ja lämpimyyteen. Ruskea on sopiva valinta yrityksille, jotka haluavat välittää lämpöä, luotettavuutta, vakautta ja kestävyyttä, kuten ekologisille brändeille.

Harmaa

+ Tasapaino / Luotettava / Tyylikäs / Neutraali / Voimakas

– Voimaton / Epävarma / Varautunut

Harmaa väri symboloi usein tasapainoa, auktoriteettia, tyylikkyyttä ja luotettavuutta. Se voi olla neutraali ja rauhoittava valinta. Harmaa on yleisesti käytetty väri yritysten logoihin, koska se voi luoda ammattimaisen ja klassisen vaikutelman. Harmaa voi myös toimia hyvin yhdistettynä muihin väriin tuomaan kontrastia ja syvyyttä.

Musta

+ Ylellinen / Voima / Ajaton / Elegantti / Muodollinen / Vakava / Sivistynyt / Arvokas / Hillitty / Dramaattinen

– Suru / Ahdistus / Pimeys / Etäinen / Tyhjä

Musta väri edustaa usein voimaa, tyylikkyyttä ja arvovaltaa. Se voi luoda vaikutelman ylellisyydestä ja hienostuneisuudesta. Musta voi olla hyvä valinta brändeille, jotka haluavat näyttää yksinkertaisen ja elegantin ilmeen. Musta voi myös luoda dramaattista vaikutusta ja toimia hyvin kontrastina muihin väreihin.

Valkoinen

+ Puhdas / Viaton / Aito / Raikas / Yksinkertainen / Sivistynyt / Kevyt / Täydellien

– Steriili / Tyhjä / Viileä / Epäystävällinen

Valkoinen väri edustaa puhtautta, keveyttä ja viattomuutta. Se kirkastaa muita värejä ja luo tilan tunnetta. Brändivärinä se toimii modernilla ja ajattomalla yrityksellä. Liika valkoisen käyttö voi kuitenkin luoda kylmän ja etäisen mielikuvan.

Brändivärien suunnittelu
Asiakkaani brändiväripaletti kuvastaa mm. luotettavuutta, maanläheisyyttä, ajattomuutta ja lämpöä.

Loppujen lopuksi koemme värit eri tavalla. Siihen, miten näemme värit, vaikuttaa henkilökohtaiset kokemukset, muistot, mielikuvat, konteksti ja joskus myös sukupuoli. Kansainvälisen yrityksen on hyvä huomioida myös kulttuurilliset erot, eri maissa koetaan värit eri tavalla.

Jos tarvitset apua brändivärien valinnassa tai haluat keskustella visuaalisen ilmeen suunnittelusta, autan mielelläni. Ota yhteyttä, niin luodaan yhdessä vahva ja houkutteleva brändi yrityksellesi.