Logon suunnittelu ja teettämisen hinta – mitä logo maksaa?

tammi 8, 2021 | graafinen suunnittelu, Logon suunnittelu, yrityksen visuaalinen ilme

Oletko suunnittelemassa yrityksesi brändin uudistamista tai juuri perustanut uuden yrityksen, mutta logo ja visuaalinen ilme puuttuu? Olet ehkä jo tietoinen logon tärkeydestä yritykselle, mutta et tiedä mitä hyvä logo maksaa ja mitä logon suunnitteluun sisältyy. Logon suunnittelun hinta on usein projekti- ja yrityskohtainen, jonka vuoksi graafisten suunnittelijoiden nettisivuilta usein puuttuu suorat hinnastot. Tässä blogipostauksessa käyn läpi mistä logon hinta koostuu ja mitä asioita kannattaa huomioida logon suunnittelijaa valitessa ja miksi laadukas logo voi olla pitkällä tähtäimellä paras ratkaisu yrityksellesi.

Logon suunnittelu yritykselle graafiselta suunnittelijalta

Millainen on hyvä logo?

Logo on usein ensimmäinen asia, jonka asiakkaat huomaavat yrityksestäsi. Se on visuaalinen kuva, jonka tärkein tehtävä on kertoa yrityksesi arvoista, tyylistä ja tuotteiden tai palvelun laadusta. Hyvin suunniteltu logo houkuttelee asiakkaita, luo luottamusta ja lisää tunnistettavuutta. Se erottaa sinun yrityksesi saman toimialan muista tekijöistä ja luo positiivisia tunteita. Pidemmällä tähtäimellä hyvä logo maksaa itsensä takaisin. Toimiva logo on siis paljon enemmän kuin kaunis kuva ja teksti, jokaisella logon yksityiskohdalla on syvempi merkitys ja perustelut valintojen takana.

Hyvä ja laadukas logo on:

Aihealueeseen ja toimialaan sopiva

Logon tyylin, mahdollisen kuvaelementin, värien ja fonttien tulee sopia yrityksen toimialaan sekä aiheeseen, jota se edustaa.

Muistettava

Logon on hyvä olla tätä päivää, mutta liian trendikkäitä ratkaisuja kannattaa välttää, jos logoa ei haluta uusia sitä mukaa, kuin trendit vaihtuvat. Liian rönsyilevä ja erikoisilla efekteillä höystetty logo kannattaa usein unohtaa, sillä yksinkertainen on usein mieleenpainuvampi ja aikaa kestävä.

Skaalautuva

Logoa käytetään yrityksen nettisivuilla, somessa, käyntikorteissa, ikkunateippauksissa, mainoksissa ja muissa erilaisissa käyttäkohteissa. Logon tuleekin olla skaalautuva, hyvälaatuinen ja selkeästi luettava kaikissa käyttötarkoituksissa. Ammattilainen valmistaa sinulle kaikki tarvittavat tiedostoversiot ja logoversiot, jotta yrityksesi logo toimii niin pienessä kuin suuressakin tilassa.

Mustavalkoinen

Logon tulee aina toimia myös yksivärisenä, sillä painoteknillisistä syistä sitä joskus saatetaan joutua painattamaan yksivärisenä tai mustavalkoisena. Mikäli logo suunnitellaan värilliseksi, kannattaa siitä aina pyytää näytille myös yksivärinen versio.

Erottautuva

Hyvä logo erottautuu muista alan toimijoista, jolloin yrityksesi ei sekoitu kilpailijoiden yrityksiin. Samalla houkuttelet asiakkaita ja jäät asiakkaiden mieleen.

Logon teettäminen yritykselle graafiselta suunnittelijalta

Logon hinta riippuu projektista

Logon teettämisen hintaan vaikuttaa millaiselle yritykselle se teetetään. Mikäli kyseessä on pieni yksinyrittäjän firma, on logon suunnitteluhinta huomattavasti edullisempi verrattuna suuriin, menestyksekkäisiin yrityksiin tai kansainvälisiin firmoihin. Hyvän logon voi saada lähtökohtaisesti n. 400 euron hintaan, mutta siihen ei välttämättä sisälly tutkimusta kilpailijoista toimialalla, kohderyhmän huomioimista, useita luonnoksia tai graafista ohjeistusta. Maksamalla hieman enemmän logon suunnittelusta saat logon joka viestii yrityksestäsi toivottuja asioita, saat ohjeistuksen logon käyttöön sekä erilaisia logo-variaatioita eri käyttötarkoituksiin. Logo on pitkäaikainen sijoitus, joka edustaa yritystäsi vuosia eteenpäin. Satsaamalla laadukkaaseen logosuunnitteluun, voit luoda vahvan ja kestävän brändin, joka erottuu kilpailijoista. Laadukas logo voi myös kasvattaa yrityksesi arvoa ja auttaa sen kasvussa.

Kannattaako logo tehdä itse tai ostaa mahdollisimman edullisesti?

Pääsääntöisesti logoa ei kannata tehdä itse, ellei siihen löydy koulutusta ja teknistä tietoa, mitä logon suunnittelussa tulee huomioida. Moni graafikko kuitenkin mielellään kuuntelee asiakkaan ajatuksia ja ottaa vastaan asiakkaan omia hahmotelmia, joista voidaan yhdessä kehitellä toimiva logo, joka kuvastaa yrityksen arvoja sekä houkuttelee kohderyhmää.

Edullinen logo on harvoin hyvä logo. Mikäli suunnittelija tarjoaa logoa hyvin edulliseen hintaan, ei taustalta todennäköisesti löydy koulutusta tai riittävää ammattitaitoa. Logon suunnitteluun saatetaan käyttää tällöin jopa valmiita logopohjia, jotka ovat käytössä jopa sadoilla tai tuhansilla yrityksillä. Tällaisia valmispohjia käyttämällä logosi ei täytä hyvän logon kriteereitä, se ei erottaudu muista eikä välitä toivottuja mielikuvia ja yrityksesi arvoja. Et ehkä myöskään saa logoa käyttöösi sen tärkeimmässä tiedostomuodossa, vektorigrafiikkana, jonka vuoksi joudut tulevaisuudessa kustantamaan alkuperäisen logon vektoroinnin graafikolla, mikäli haluat teettää logostasi vaikkapa ikkunateippauksia. Edullinen logo voi tuntua houkuttelevalta aluksi, mutta se voi osoittautua kalliimmaksi pitkällä tähtäimellä. Laadukas logosuunnittelu vaatii aikaa, huolellista harkintaa ja ammattitaitoa.

Logon tilaaminen yritykselle

Näin valitset logollesi suunnittelijan

Logon suunnittelijaa valitessa, kannattaa suunnata katse kohti graafikon portfoliota ja aikaisempia työnäytteitä. Suunnittelijan visuaalinen tyyli on merkittävä kriteeri graafista suunnittelijaa valitessa. On siis hyvä, jos työnäytteistä löytyy ainakin muutamia sinua mielluttäviä toteutuksia. Hyvä suunnittelija osaa tehdä eri alojen yritykselle laadukkaan logon, vaikka portfoliosta ei löytyisi juuri sinun toimialallesi suunniteltuja logoja. Kannattaa siis pyytää tarjous suunnittelijoilta, joiden työnjälki ja visuaalinen tyyli miellyttää sinua.

Logosuunnittelun sisältö vaihtelee suunnittelijan mukaan ja hinnastoissakin saattaa olla eroja. Osa suunnittelijoista tarjoaa yksittäisen logon sijaan kevyttä yritysilmettä, johon sisältyy logon lisäksi myös vähintään vaihtoehtoisen logon, yrityksen värien ja fonttien määrittelyn, jotka nekin ovat tärkeä osa yrityksen visuaalista ilmettä. On hyvä mainita yhteydenotossa myös alustava budjetti, jolloin suunnittelija pystyy tarjoamaan sinun yrityksesi tarpeisiin ja budjettiin nähden parhaan kokonaisuuden.

Logon hinta voi aluksi tuntua suurelta investoinnilta, mutta se on pitkäaikainen sijoitus yrityksesi menestykseen. Edullinen logo voi tuntua houkuttelevalta, mutta se voi osoittautua kalliimmaksi pitkällä tähtäimellä heikkolaatuisena ja kilpailuedun menetyksenä. Laadukas ammattilaisen toimesta suunniteltu logo, voi auttaa sinua erottumaan kilpailijoista, viestimään yrityksesi arvoja ja luomaan vahvan brändin.

Onko logon teettäminen yrityksellesi ajankohtainen? MakeaDesign on suunnitellut logoja eri alojen yritykselle jo yli kymmenen vuoden ajan. Pyydä tarjous logosuunnittelulle tai kattavammalle yrityksen visuaalisen ilmeen suunnittelulle täyttämällä yhteydenottolomake. Työnäytteitäni löytyy logogalleriasta.